Gimnazjaliści mistrzami kuchni włoskiej
Znamy już najlepszych kucharzy wśród młodzieży. W Zespole Szkół nr 5 rozstrzygnięty został konkurs kuchni włoskiej.
1 marca w Zespole Szkół nr 5 w Sanoku odbył się konkurs pt. „Danie makaronowe, smaczne, zdrowe, kolorowe”. Szkoła na kilka godzin zmieniła się w studio Master Szefa. W rywalizacji wzięło udział 9 zespołów dwuosobowych, uczniów klas gimnazjalnych z powiatu sanockiego. Celem konkursu było propagowanie zdrowego odżywiania wśród młodzieży, umożliwienie zdobycia nowych doświadczeń i rozbudzenie kreatywności. To pierwszy taki konkurs w Polsce zorganizowany przy współpracy z firmą Barilla.
Jurorzy oprócz walorów smakowych, oceniali również wygląd estetyczny dania, pomysłowość w komponowaniu składników oraz umiejętność pracy w zespole. Podstawą każdego dania było użycie makaronu Barilla oraz przynajmniej jednego warzywa. Najlepiej wszystkim tym wymaganiom sprostała zwycięska drużyna ze Szkoły Podstawowej w Trepczy w składzie Weronika Dobrzańska i Gabriela Tokarska. Uczniowie przygotowali danie „Spaghetti szpinakowe z tulipanami”. Drugie miejsce zajęli uczniowie Szkoły Podstawowej nr 8 w Sanoku, Jagoda Matuła i Weronika Wójcik, na trzecim zaś miejscu uplasowali się Aleksandra Sikorowicz i Klaudia Miazga, reprezentanci Szkoły Podstawowej w Zarszynie.
Jury w składzie: Sabina Dziuba – nauczyciel przedmiotów zawodowych, technik żywienia i usług gastronomicznych, Bernard Sołtysik nauczyciel w-f, Monika Lemko nauczycialka
w-f , blogerka kulinarna „Moniki Smakołyki”, oceniało zmagania młodzieży.
Poziom konkursu jurorka, Monika Lemko oceniła na bardzo wysoki. Jurorzy mieli naprawdę bardzo trudne zadanie. Młodzież wykazała się nie tylko imponującymi umiejętnościami kulinarnymi, lecz także niezwykłą kreatywnością, oraz wiedzą w zakresie zdrowego żywienia – mówi Monika Lemko, pomysłodawczyni i jurorka konkursu.
Oprócz konkursu uczestnicy i ich opiekunowie, mogli wziąć udział w warsztatach carvingu, które prowadziła młodzież klas gastronomicznych z ZS nr 5.
Konkurs zrealizowany został we współpracy z firmą Barilla. Producent włoskich makaronów i sosów, od lat promuje kuchnię włoską oraz zdrową dietę opartą na najwyższej jakości składnikach. Barilla dostarczyła uczniom produkty wykorzystane w konkursie oraz ufundowała atrakcyjne nagrody dla laureatów.
W najbliższym numerze „Tygodnika Sanockiego” relacja wzbogacona o przepis na zwycięskie danie i wyjaśnienie: dlaczego deski do krojenia mają różne kolory. 😉
Wyniki:
I m. Szkoła Podstawowa w Trepczy
Weronika Dobrzańska
Gabriela Tokarska
II m. Szkoła Podstawowa nr 8 w Sanoku
Jagoda Matuła
Weronika Wójcik
III m. Szkoła Podstawowa w Zarszynie
Aleksandra Sikorowicz
Klaudia Miazga
IV m. Szkoła Podstawowa nr 1 w Sanoku
Sara Czech
Karolina Gładysz
V m. Szkoła Podstawowa nr 9 w Sanoku
Julia Serwatko
Julia Pacanowska
VI m. Szkoła Podstawowa w Długiem
Paulina Kopij
Joanna Dereń
za udział
Szkoła Podstawowa nr 3 w Sanoku
Magdalena Serwa
Marta Kiczorowska
Szkoła Podstawowa w Trepczy
Aleksandra Drożdż
Justyna Dobrzańska
Szkoła Podstawowa w Myczkowie
Maja Zielisko
Jakub Borgosz
Fotogaleria: Edyta Wilk
Warsztaty robienia ozdób
Zmagania konkursowe
Laureaci
Potrawy konkursowe
Im wiecej sie umie tym lepiej. Barilla angazuje sie by po prostu reklamowac, sprzedawac SWE PRODUKTY
(madry krok w bisnesie !). ALE, my Polacy mamy wlasne produkty i POMYSLY na polskie dania.
Przychodzi mi na mysl dawna salatka : liscie+smietana ALE dodajmy sol, cukier,ocet, jajo na twardo, rzodkiewka, szczypiorek – w sumie ELEGANCKA POLSKA SALATA a nie np. grecka. PRZECIEZ MAMY SWOJE!!!!!
Reklamujmy wlasne ELEGANCJE dania !!!!
Smaczny pomysł z tym konkursem! Gratulacje!