„Desery w nowoczesnej odsłonie” i „Igrzyska hotelarskie” w ZS nr 1
19 marca 2019 w ZS nr 1 młodzież z podstawówek i gimnazjów z powiatu sanockiego wzięła udział w dwóch konkursach. Pierwszy z nich to „Desery w nowoczesnej odsłonie”.
Organizatorami konkursu byli ZS nr 1 im. Karola Adamieckiego oraz hotel Arłamów, partner szkoły. Obecni byli przedstawiciele firmy Neogast, sponsora konkursu kulinarnego. Po powitaniu gości i uczestników przez Marię Pospolitak, dyrektor szkoły, młodzież przeszła do sali konkursowej. Konkurs zaczął się od części pokazowej. Szef kuchni hotelu Arłamów Grzegorz Garbacik przedstawił, jak najlepiej zaprezentować na talerzu deser. Deser składający się kremu pistacjowego, delicji czekoladowej, kwaśnych wiśni, pokruszonego ciastka korzennego i kremu angielskiego zachwycił wszystkich. Pokaz miał być inspiracją dla uczestników.
Jury oceniało współpracę w grupie, przygotowanie i czystość na stanowisku pracy, niebanalne podejście do tematu, wygląd deseru oraz oczywiście smak. Szef Grzegorz Garbacik podsumował zmagania uczestników:
– Młodzież jest fantastycznie przygotowana. Nie wiem, skąd czerpali inspirację, czy z Internetu, czy od domowników, ale jestem pod ogromnym wrażeniem pomysłów i techniki, jaką wykonywane były prace. Widać, że każdy z uczestników działał planowo. Takich deserów nie powstydziłyby się eleganckie restauracje. Zwłaszcza pierwsze miejsce zasługuje na szczególną pochwałę. Croquembouche to deser wymagający dokładności i kunsztu kulinarnego. Wykonanie ciasta ptysiowego i kremu jest idealne. Uważnie przyglądałem się Łukaszowi, który robił nitki karmelowe, widać, że chłopak ma zdolności i „rękę”. Jeżeli pójdzie w tym kierunku, ma szansę w przyszłości być mistrzem! Wszyscy uczestnicy spisali się świetnie, to wyjątkowi młodzi ludzie, którzy mają jedną wielka zaletę: „chce mi się”. A jeśli ktoś ma chęci, zajdzie daleko!
Konkurs kulinarny ,, Desery w nowoczesnej odsłonie” – wyniki:

Paulina Borawska, Łukasz Pilecki – Szkoła Podstawowa nr 8 w Sanoku – Croquembouche
I. Paulina Borawska, Łukasz Pilecki – Szkoła Podstawowa nr 8 w Sanoku – Croquembouche
II. Patrycja Nowakowska, Weronika Kłos – Zespół Szkół – Szkoła Podstawowa w Trepczy- „Czekoladowa otchłań”
II. Karolina Niemczyk, Mateusz Sztorc – Szkoła Podstawowa im. Janusza Korczaka w Porażu- Tort lodowy
III. Chiara Bova, Ola Krawiec, Oliwia Kielar– Szkoła Podstawowa nr 4 w Sanoku – „Leśne runo”-
Wyróżnienie- Paulina Dąbrowska, Anita Kopczyk – Gimnazjum im. Jana Pawła II w Tarnawie Dolnej – Sernik z malinami i kruszonką
Igrzyska hotelarskie
Konkurs „Igrzyska hotelarskie” podzielony był na dwie części. Pierwsza część dotyczyła wiedzy hotelarskiej, druga prac hotelarskich. W konkursie wzięły udział trzy drużyny, wszystkie na bardzo wyrównanym poziomie. W drugiej części oceniana była np. technika sprzątania pokoi hotelowych, czy składnia pościeli. Ewa Starego, wieloletnia nauczycielka w ZS nr 1 stwierdziła, że z takimi umiejętnościami młodzież już może, jeśli tylko zechce w czasie wakacji, pracować. Trochę praktyki i w przyszłości będą wykwalifikowaną kadrą w hotelarstwie.
Wyniki konkursu „Igrzyska hotelarskie” w Zespole Szkół nr 1 w Sanoku:
I miejsce – drużyna ze Szkoły Podstawowej w Porażu: Emilia Krawczyk, Adrian Wojtkowski, Oliwia Krawczyk
II miejsce – drużyna ze Szkoły Podstawowej w Porażu: Aleksandra Kruczek, Martyna Bil, Daniel Torba
III miejsce – drużyna ze Szkoły Podstawowej nr 8 w Sanoku: Wiktoria Kostecka, Gabriela Oleniacz, Rilla Ramadani
- I miejsce
Ostatnie komentarze