Salmonella w pieprzu mielonym. Produkt wycofany. Ostrzeżenie GIS

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu pieprz czarny mielony, wyprodukowany przez firmę Agnex z Białegostoku. W opakowaniach produktu wykryto bakterie Salmonelli.

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje, by nie używać produktu pochodzącego z następujących partii:

  • pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021
  • pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
  • pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
  • pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021

„Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego” – ostrzega GIS.

Zalecenia dla konsumentów:

Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie partie produktu, nie powinni ich spożywać.

Firma Agnex Krzysztof Wierzbicki powiadomiła swoich odbiorców, którzy zakupili kwestionowane partie pieprzu, o konieczności wycofania i zwrotu ww. produktów oraz zamieściła informacje o wycofaniu produktów na stronie internetowej https://sklepagnex.pl/

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii.