Smaczne święta, przepis na sernik
Zupy wigilijne, jak wigilijny barszcz czy zupa grzybowa, to tradycja na polskim stole. W wigilijny wieczór to właśnie od nich rozpoczynamy świętowanie. Barszcz z uszkami albo kołdunami, zupa grzybowa z łazankami czysta lub zabielana, ich nie może zabraknąć.
Mimo możliwości zakupu rożnych produktów, jakie oferują markety, święta wolimy jednak spędzać przy tradycyjnych potrawach. Już teraz zapraszamy czytelników do zakupu świątecznego wydania „Tygodnika Sanockiego”, w którym zamieścimy zestaw tradycyjnych, prostych i postnych przepisów, które można wykorzystać w wigilijnym menu i nie tylko. Na przykład śledzie w śmietanie mogą być znakomitą przystawką podczas karnawałowych spotkań, a kompot to świetny dodatek do każdego obiadu.
Wśród przepisów zanajdą się np. łemkowskie bobalki czyli kluski z makiem, pierogi z kapustą, sos grzybowy, karp w galarecie, śledzie w śmietanie, kutia oraz zestaw porad, jak przygotować kompot z suszu, by wyszedł aromatyczny i smaczny. Niestety nie wszystkie przepisy zmieściły nam się w gazecie, więc poniżej przepis na łatwy, szybki i bardzo smaczny sernik.
Łatwy sernik
1 kg twarogu tłustego
20 dag masła
20 dag cukru
6 jajek
1 laska wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury otoczenia. Twaróg tłusty zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Białka oddzielić od żółtek. Tortownicę o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło i cukier zmiksować, mikserem na najwyższych obrotach, na puszysty krem, dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować a po dodaniu ostatniego żółtka miksować przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i gładka. Następnie dodawać stopniowo zmielony twaróg i dalej miksować, mikserem teraz na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wanilię krótko zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką (już nie miksować).
Zamiast wanilii można dodać kieliszek rumu lub garść startej skórki z pomarańczy, otrzymamy wtedy sernik odpowiednio o rumowym lub pomarańczowym aromacie i smaku.
Masę serową przełożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 70 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik oprószyć przez siteczko cukrem pudrem lub oblać roztopioną czekoladą. Udekorować dowolnie.
Smacznego.
Poniżej smakowitości do których przepisy znajdą Państwo w świątecznym wydaniu „Tygodnika Sanockiego”.
Ostatnie komentarze