Smaczne pączki. Jak je usmażyć w domu? Tłusty Czwartek tuż, tuż…

Pączek ma od 55 do 70 gramów i ok. 300 kalorii. Wykonany jest z ciasta drożdżowego, które nadziewa się marmoladą, konfiturą różaną, budyniem, czekoladą, a czasami nawet twarogiem. Wierzch jest lukrowany lub posypany cukrem pudrem. W jeden dzień w roku, w Tłusty Czwartek, Polacy zjadają ok. 100 milionów pączków.

Tradycja Tłustego Czwartku sięga podobno czasów pogańskich, kiedy witano wiosnę między innymi objadając się tłustymi potrawami. Dziś pączki pałaszujemy, gdy żegnamy karnawał.

W Polsce początkowo pączki nazywano kreplami (ta nazwa nadal funkcjonuje na Śląsku). Trudno sobie wyobrazić, że jadano je ze… skwarkami. Mają pączki (kreple) swoje miejsce w staropolskiej literaturze: Mikołaj Rej pisał: „Mnieysi stanowie pieką kreple, więtsi torty”. Współcześnie w Tłusty Czwartek także „więtsi” pączkami nie gardzą.

Zasięgnęliśmy opinii gospodyń z Sanoka i okolic, jak upiec pączki, by były smaczne i pączki z Pakoszówki 300x155 - Smaczne pączki. Jak je usmażyć w domu? Tłusty Czwartek tuż, tuż...efektownie prezentowały się na talerzu.
Ile gospodyń, tyle przepisów i rad. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Płowcach zapytane o sposób na idealne pączki, wiele rad wymieniają za Lucyną Ćwierczakiewiczową, która swój przepis upowszechniła jeszcze w II połowie XIX wieku. Pani Bożena Stoja z KGW w Płowcach stwierdziła, że oprócz dobrych, sprawdzonych składników „najważniejsze jest serce i dobra ręka. Potrawy wychodzą smaczne, kiedy przyrządzamy je dla osób które kochamy!”

Jak zrobić idealne pączki? Oto kilka rad:
– cukru nie powinno być za dużo w cieście, by ciasto się nie „pieniło się” podczas smażenia
– spirytus jest konieczny (dodany do tłuszczu do smażenia, 50 g na litr tłuszczu), by ciasto nie nasiąkało tłuszczem i pozbyło się specyficznego zapachu smalcu
– zamiast spirytusu może być samogon, ogólna zasada – im więcej procentów tym lepiej
– ciasto musi być ogrzane dłońmi, nawet jeśli używamy robota kuchennego, ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła rąk
– ciasto musi być luźne, by pączki nie wyszły za twarde
– najlepsze pączki są nadziewane przed smażeniem, co prawda w cukierniach nadziewa się je po smażeniu, ale domowe pączki koniecznie wypełniamy konfiturą przed smażeniem
– jasna obrączka na pączkach to wizualny efekt idealnych pączków, aby ją uzyskać pączki powinny być dobrze wyrośnięte (ale nie przerośnięte), powinny podwoić objętość i być lekkie, dzięki temu będą się unosić na gorącym tłuszczu – zanurzone jedynie do połowy, po obróceniu na drugą stronę powstanie delikatny jasny pasek niezarumienionego ciasta
– optymalna temperatura to ok. 175 C, zbyt niska temperatura spowoduje, że pączek będzie nasiąkał tłuszczem i stanie się tłusty i niesmaczny, temperaturę trzeba kontrolować, nie wrzucać na tłuszcz zbyt wielu pączków na raz, by nie schłodzić tłuszczu
– tradycyjnie pączki smaży się na smalcu, z którego wiele osób rezygnuje ze względu na zapach, jednak smalec ma najlepsze właściwości do tego celu, czyli najwyższy punkt dymienia, smażone w nim pączki są chrupkie i suche

krotos paczki 300x221 - Smaczne pączki. Jak je usmażyć w domu? Tłusty Czwartek tuż, tuż...Tak przyrządzone pączki nie będą „leżeć” na żołądku i sprawią nam smaczną przyjemność. W Tłusty Czwartek nawet osoby na diecie powinny zjeść choć jednego pączka, by przyciągnąć powodzenie na następny rok. Warto przypomnieć staropolski zwyczaj dotyczący pączków. W niektórych pączkach umieszczano migdał lub orzech. Kto trafił na taką niespodziankę, miał mieć zapewnione szczęście i dobrobyt przez cały rok. Ta tradycja była znana jedynie w szlacheckich dworach. Wśród ludu pączki zaczęto jeść dopiero na przełomie XIX i XX w.

Smacznego 🙂

Przepis na pączki według Lucyny Ćwierczakiewiczowej (Lucyna Ćwierczakiewiczowa przenosi nas do szlacheckiej kuchni, gdzie operuje się kwartą (1 litr), kwaterką (0,25 litra) i funtami (32 łuty czyli ok 40 dag). Pączki smaży się w rondlu na fajerkach):

Pół kwartą mleka gorącego zaparzyć pól kwarty mąki i doskonale wyrobić,
gdy przestygnie

pączki1 300x146 - Smaczne pączki. Jak je usmażyć w domu? Tłusty Czwartek tuż, tuż...
Fragment książki „365 dań i obiadów”

wlać 4 łuty drożdży, rozdrobnionych w kwaterce mleka zimnego. Gdy to wyrośnie wsypać pół funta cukru, 20 żółtek i 15 całych jaj, dla zapachu trochę gorzkich migdałów i sypać tyle mąki, aby ciasto było wolne. Następnie wyrabiać z godzinę, na wyrabianiu ciasta bowiem zależy dobroć pączków, gdy dostatecznie wyrobione dodać pół funta masła młodego rozpuszczonego trochę; gdy zacznie ciasto dobrze rosnąć, wyrzucić lekko na stolnicę mąką posypaną, rozciągnąć ręką, dobrze nakładać konfiturami, których powinno być wiele i to bez syropu nie inne jak wiśniowe, malinowe lub marmolada gęsta bardzo; zawijać jak pierogi, szklanka obrzynać, obsypać mąką i układać na sito w ciepłem miejscu; jak dobrze podrosną, wrzucać na gorący szmalec wyrośniętą stroną, w czasie smażenia wstrząsać rondlem. Próbować kawałkiem ciasta czy szmalec gorący, gdyż takowy nigdy się nie zagotuje, choćby się spalił; jeżeli ciasto rzucone rumieni się, to już dobre, jeżeli zaś blade, to jeszcze szmalec nie dość gorący. Po wyjęciu natychmiast cukrem obsypać.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj