Wypróbujcie przepis na „placki ziemniaczane z gulaszem” Szkoła Podstawowa w Pakoszówce

 

Wypróbujcie przepis na „placki ziemniaczane z gulaszem” Szkoła Podstawowa w Pakoszówce. 19 marca w ZS 1 i 14 marca w ZS 5 odbyły się konkursy kulinarne z udziałem młodzieży z powiatu sanockiego. Zarówno jurorzy konkursu „Ziemniaczane historie” i „Desery w nowoczesnej odsłonie” byli zachwyceni poziomem wiedzy i umiejętnościami młodzieży.

Dzisiaj kuchnia polska „Placki ziemniaczane z gulaszem” w wykonaniu uczniów Maya Dżugan, Rafał Piecuch. Uczniowie zdobyli II miejsce w kategorii ” Kuchnia polska”-gratulujemy jeszcze raz. Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem

Składniki na placki:
-1kg ziemniaków,
-2 cebule,
-3 jajka,
-2 łyżki mąki pszennej,
-sól, pieprz do smaku,
-olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć z cebulą, dodać jajka, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Smażyć na oleju na złoty kolor.

Składniki na gulasz:
-0,5kg szynki wieprzowej,
-0,5kg pieczarek,
-2 marchewki,
-pól selera,
-pół słoika papryki konserwowej,
-1 łyżka mąki ziemniaczanej,
-5 łyżek oleju,
-1 przyprawa do gulaszu,
-sól, pieprz,
-3 ziarenka ziela angielskiego,
-2 liście laurowe,
-1 kostka masła,
-Sałata, pomarańcze, śmietana, korniszony do dekoracji

Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić w kostkę centymetrową a następnie podsmażyć na oleju, dodać połowę przyprawy do gulaszu, liście laurowe i ziele angielskie. To wszystko zalać o,5 litra wody i dusić na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Pieczarki umyć, pokroić w plastry i zblanszować na maśle. Marchewkę i selera obrać, a następnie pokroić w kostkę i również zblanszować.
Wszystko dodać do mięsa i dusić jeszcze ok. 15 minut. Następnie dodać paprykę pokrojoną w paski i dodać resztę przyprawy oraz sól i pieprz.
Mąkę rozpuścić w 0,5 szklanki wody i zagęścić sos, gotując 5 minut. Usmażone placki wyłożyć na talerz, polać gulaszem i udekorować sałatą, śmietaną, pomarańczom i korniszonami.

 

Smacznego.

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj