„EtnoWakacje” zakończone koncertem Wernyhory

 

19 lipca br. Miejska Biblioteka Publiczna w Sanoku rozpoczęła się realizacja projektu EtnoWakacje „Smaki pogranicza” dofinansowanego ze środków Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury EtnoPolska 2021.

 

Projekt adresowany był do dzieci i rodziców zainteresowanych kulturą materialną i niematerialną naszego regionu, chcących poznawać i kultywować tradycje lokalne. W ciągu pięciu dni odbył się cykl warsztatów i lekcji muzealnych prowadzonych przez specjalistów z Muzeum Budownictwa Ludowego oraz osoby czynnie związane z tradycjami kulinarnymi pogranicza. Tematem spotkań były grupy etnograficzne zamieszkujące nasze tereny: począwszy od cech charakterystycznych budownictwa, sprzętów i narzędzi codziennego użytku, poprzez życie codzienne, uprawę i hodowlę, a skończywszy na produktach, z których przygotowywano tradycyjne potrawy. Na podsumowanie każdego dnia odbyły się  warsztaty, podczas których uczestnicy przygotowali potrawę omawianej grupy etnograficznej.

 

Co ciekawego poznały dzieci?

Nalewajki jak z bajki – w zabytkowej chałupie uczestnicy poznali  tajniki kuchni Dolinian, gdzie po części teoretycznej wypiekali placuszki w piecu. Warsztaty poprowadziła Katarzyna Wojtal-Krowiak pracująca w Dziale Kultury Ludowej MBL w Sanoku.

Przy szabasowych świecach – spotkanie w formie wykładu w domach żydowskich z Ustrzyk Dolnych i Jaćmierza poprowadził Marcin Krowiak – historyk, doktorant Instytutu Historii UR, pracownik MBL w Sanoku – opowiedział o sekretach kuchni żydowskiej. Na zakończenie w działającej piekarni Aleksandra Wolanina uczestnicy upiekli chałki.

Proziaki – podkarpackie smaki – Marcin Krowiak przedstawił grupę etnograficzną Pogórzan, następnie dzieci  pod kierunkiem Aleksandra Wolanina upiekli wspomniane  proziaki.

Bieszczadzkie hreczanyki – nazwa kotlecików z kaszy gryczanej pochodzi od słowa hreczka, czyli gryka. Zajęcia odbyły  się w chyży bojkowskiej, warsztaty poprowadziła Gabriela Zajonc – właścicielka Gospody pod Białą Górą.

Łemkowskie fuczki – placki z kiszonej kapusty, danie tradycyjne dawnej kuchni łemkowskiej. Spotkanie w chyży łemkowskiej poprowadziła Katarzyna Wojtal-Krowiak, warsztaty kulinarne – Gabriela Zajonc.

Książka kucharska mojej babci – prezentację multimedialną ukazującą rys historyczny regionalnej książki kucharskiej od XIX wieku, poprowadziła  Izabella Dmitrzak-Skowrońska pracownik Działu Informacyjno-Bibliograficznego w MBP w Sanoku, redaktor Sanockiej Biblioteki Cyfrowej, współautor pozycji wydawniczych Sanok i Okolice, Ziemia Sanocka, Bieszczady.

Na zakończenie projektu 23 lipca br. o godz. 18.00 odbył się w  Zielonej Czytelni MBP  koncert zespołu Wernyhora. Zespół w składzie: Daria Kosiek (śpiew), Anna Oklejewicz (vielle, viola da gamba), Maciej Harna (aranżacja, lira korbowa) wykonuje utwory nawiązujące do muzyki tradycyjnej pogranicza polsko-ukraińskiego. W grudniu 2020 roku Wernyhora otrzymała I nagrodę oraz Nagrodę Publiczności na XXX Mikołajkach Folkowych, artyści zostali też laureatami pierwszej nagrody Konkursu Muzyki Folkowej „Nowa Tradycja” 2021 oraz nagrody specjalnej Programu 2 Polskiego Radia. Wokalistka Daria Kosiek otrzymała dodatkowo Nagrodę specjalną im. Czesława Niemena.

Koncert zespołu przeniósł uczestników przeniósł w dawne czasy, gdzie śpiew był formą opowieści i rozmowy między osobami, które daleko od siebie mieszkały. Wernyhora malowniczo oddała klimat dawnych czasów i… zostawiła niedosyt. Koncert był zdecydowanie za krótki.

Po koncercie dyrektor Leszek Puchała wręczył  młodzieży uczestniczącej w  warsztatach dyplomy.

– Było smacznie i ciekawie, czekamy na następne EtnoWakacje – skomentował wakacyjne spotkania  jeden z uczestników.

ew

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj