Pasztet z selera

Pasztet z selera
Składniki:
•550 g selera (waga po obraniu)
•300 ml wody
•50 g suszonych grzybów
•150 g cebuli (waga obranej) – jedna średniej wielkości
•3 jaja, 3 ząbki czosnku, 100 g masła
•50 g bułki tartej lub zmielonych płatków kukurydzianych
•1 łyżeczka soli i pieprzu mielonego
•1 łyżeczka suszonego imbiru lub 0,5 cm świeżego
•1 łyżka suszonego lubczyku

Przygotowanie
Obrany seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle. Seler i cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy zmielone grzyby i wodę. Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut. Studzimy. Dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawy i wszystko miksujemy. Dodajemy żółtka, bułkę tartą i ubite białka. Przekładamy do keksówki natłuszczonej i obsypanej bułką tartą.
Pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy w foremce do ostudzenia.

Podpowiedź dla wegan. Zamiast jaj, 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego wymieszać w trzech łyżkach wody i dodać do warzyw. Zamiast masła można użyć ulubionego oleju roślinnego.
Z okazji romantycznej kolacji pasztet można zapiec w foremkach w kształcie serduszek i podać z bazylią, pomidorkami, prażonym słonecznikiem i skropić olejem lnianym i octem balsamicznym.

Miłość na talerzu:

Deser: mus czekoladowo-miętowy: KLIK
Przepis na zupę z pieczonej dyni, papryki i pomidorów: KLIK

 

Pasztet z selera