Zupa z pieczonej dyni, papryki i pomidorów

Składniki:
•2 l wywaru z warzyw (por, seler, pietruszka, marchew)
•ok. 0,5 kg upieczonej dyni
•2-3 pieczone papryki
•2-3 upieczone pomidory
•1 cm świeżego imbiry lub łyżeczka suszonego
•3 ząbki czosnku, lubczyk, sól, pieprz, wędzona papryka
Zupę możemy zabielić mleczkiem kokosowym (0,5 szklanki), na talerzu oprószyć prażonymi migdałami i dodać łyżeczkę oleju lnianego.

Przygotowanie
Dynię, paprykę i pomidory możemy upiec dzień wcześniej, nadmiar dyni można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji.
Dynię kroimy na małe kawałki, układamy na blasze piekarnika skórką do dołu, paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, pomidory układamy w całości
i pieczemy w 180 stopniach ok. 35 minut. Po ostudzeniu, skórka warzyw świetnie odchodzi.
Warzywa miksujemy i łączymy z wywarem i przyprawami.

Miłość na talerzu:

Deser: mus czekoladowo-miętowy: KLIK

 

 

 

Pasztet z seleraPrzepis na pasztet z selera: KLIK

 

 

 

ew