II Edycja KONKURSU KULINARNEGO w ZS nr 5. Temat: ziemniaczane historie

II Edycja KONKURSU KULINARNEGO w ZS nr 5. Temat: ziemniaczane historie

14 marca w ZS 5 upływa pod znakiem popularnego ziemniaka. W poprzednim roku do konkursu kulinarnego zgłosiło się 9 drużyn, w tym roku frekwencja wzrosła. W zmaganiach  udział wzięło 12 drużyn.

Skąd pomysł na dania z ziemniaków?

II Edycja KONKURSU KULINARNEGO w ZS nr 5. Temat ziemniaczane historie 10 300x200 - II Edycja KONKURSU KULINARNEGO w ZS nr 5. Temat: ziemniaczane historie– Szkoła wzięła udział w projekcie, dzięki któremu mogliśmy uczestniczyć w praktykach w Irlandii. Poznaliśmy historię wielkiego głodu w Irlandii i sentyment Irlandczyków do rośliny, która ratowała ludzi od głodu. Część nauczycieli i uczniów wzięło udział w praktykach w Niemczech, a Niemcy również maja sentyment do dań z ziemniakami. Temat konkursu stał się oczywisty. Ziemniak, kartofel, bulwa, pyra – popularne warzywo w nowej odsłonie!

Szkoła zwróciła się o patronat nad konkursem do firmy Prymat. Firma zgodziła się, fundując ogromny zapas przypraw, które uczestnicy dodawali do swoich dań.

Kto brał udział w konkursie? Młodzież z sanockich i pod-sanockich szkół.
– Moja mama mówi, że mam rękę do chochli, więc stwierdziłam, że to sprawdzę – śmieje się jedna z uczestniczek.

II Edycja KONKURSU KULINARNEGO w ZS nr 5. Temat ziemniaczane historie 33 300x200 - II Edycja KONKURSU KULINARNEGO w ZS nr 5. Temat: ziemniaczane historieRównocześnie odbywały się warsztaty karwingu.

Wyniki konkursu podamy wkrótce.

 

Tymczasem zapraszamy do „smacznej” galerii:

 

 

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ