Wypróbujcie przepis na „Leśne runo” uczennic z Sp nr 4

19 marca w ZS 1 i 14 marca w ZS 5 odbyły się konkursy kulinarne z udziałem młodzieży z powiatu sanockiego. Zarówno jurorzy konkursu „Ziemniaczane historie” i „Desery w nowoczesnej odsłonie” byli zachwyceni poziomem wiedzy i umiejętnościami młodzieży.

My również chcemy wyróżnić wszystkich uczniów, dlatego postanowiliśmy  przedstawić czytelnikom przepisy, które młodzież wypróbowała podczas zmagań kulinarnych.

Dania z ziemniakiem w roli głównej i desery będą pojawiać losowo w dziale „Gotuj z Tygodnikiem”.

Dzisiaj w związku z tym, że wczoraj było święto szpinaku, deser „Leśne runo” w wykonaniu uczennic:  Chiary Bova, Oli Krawiec, Oliwii Kielar ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Sanoku. Uczennice zdobyły III miejsce w konkursie „Desery w nowoczesnej odsłonie” – gratulujemy jeszcze raz.

„Leśne runo” – składniki

– 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 450 g świeżego
– 2/3 szklanki oleju
– 1 szklanka cukru
– 3 jajka
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM MASCARPONE
– 250 g serka mascarpone (zimne)
– 200 ml śmietanki 36% lub 30% z (zimnej)
– 4 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka wanilii
– 1 op. śmietan-fix (do usztywnienia kremu – opcjonalnie)

DEKORACJA
– granat, borówka, liście mięty

 

„Leśne runo” – wykonanie

Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć (ale nie za bardzo), zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 – 2 minuty aż zwiędnie, następnie wyłożyć na sitko, odcisnąć, zblendować.
Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) – włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników.
Masę wylać do formy o średnicy 24 cm – dno wyłożone papierem i piec przez ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

KREM MASCARPONE
Do misy miksera włożyć ser mascarpone i śmietankę, dodać cukier puder i wanilię. Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Na koniec można zmiksować ze śmietan – fix (zawiera tylko skrobię i glukozę).

PRZEŁOŻENIE
Ciasto przekroić na 2 części. Dolną położyć na paterze lub na talerzu. Wyłożyć krem mascarpone. Z górnej zielonej części ciasta wybrać łyżeczką zielony środek i wyłożyć na krem. Pozostałej pustej „kopułki” ciasta nie wykorzystamy. Udekorować granatem lub borówką i listkami mięty.

Smacznego 🙂

Sprawdzone przepisy:

Deser: mus czekoladowo-miętowy: KLIK

 

 

 

Pasztet z seleraPrzepis na pasztet z selera: KLIK

 

 

 

Zupa z pieczonej dyni, papryki i pomidorówPrzepis na zupę z pieczonej dyni, papryki i pomidorów: KLIK