II Edycja KONKURSU KULINARNEGO w ZS nr 5. Temat: ziemniaczane historie
14 marca w ZS 5 upływa pod znakiem popularnego ziemniaka. W poprzednim roku do konkursu kulinarnego zgłosiło się 9 drużyn, w tym roku frekwencja wzrosła. W zmaganiach udział wzięło 12 drużyn.
Skąd pomysł na dania z ziemniaków?
– Szkoła wzięła udział w projekcie, dzięki któremu mogliśmy uczestniczyć w praktykach w Irlandii. Poznaliśmy historię wielkiego głodu w Irlandii i sentyment Irlandczyków do rośliny, która ratowała ludzi od głodu. Część nauczycieli i uczniów wzięło udział w praktykach w Niemczech, a Niemcy również maja sentyment do dań z ziemniakami. Temat konkursu stał się oczywisty. Ziemniak, kartofel, bulwa, pyra – popularne warzywo w nowej odsłonie!
Szkoła zwróciła się o patronat nad konkursem do firmy Prymat. Firma zgodziła się, fundując ogromny zapas przypraw, które uczestnicy dodawali do swoich dań.
Kto brał udział w konkursie? Młodzież z sanockich i pod-sanockich szkół.
– Moja mama mówi, że mam rękę do chochli, więc stwierdziłam, że to sprawdzę – śmieje się jedna z uczestniczek.
Równocześnie odbywały się warsztaty karwingu.
Wyniki konkursu podamy wkrótce.
Tymczasem zapraszamy do „smacznej” galerii:
Ostatnie komentarze