Placuszki ziemniaczane pikantne z sosem przyprawowym

Wypróbujcie przepis na  „Placuszki ziemniaczane pikantne z sosem przyprawowym” sprawdzony przez uczennice ze Szkoły Podstawowej w Strachocinie.

19 marca w ZS 1 i 14 marca w ZS 5 odbyły się konkursy kulinarne z udziałem młodzieży z powiatu sanockiego. Zarówno jurorzy konkursu „Ziemniaczane historie” i „Desery w nowoczesnej odsłonie” byli zachwyceni poziomem wiedzy i umiejętnościami młodzieży.

Dzisiaj kuchnia polska ” „Placuszki ziemniaczane pikantne z sosem przyprawowym” w wykonaniu uczennic Pauliny Cecuły i  Emilii Rodzinki. Uczennice zdobyły I miejsce w kategorii ” Kuchnia polska”- gratulujemy jeszcze raz.

Przepis na „Placuszki ziemniaczane pikantne z sosem przyprawowym”.

Składniki:
– 0,5 kg ziemniaków,
– bułka tarta,
– jajko,
– musztarda czeska,
– majonez,
– śmietana 18%,
– olej,
– cebula (połowa)
Przyprawy: curry, bazylia, papryka ostra, papryka słodka, oregano, pieprz, sól, przyprawa do ziemniaków.

Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze części i gotować aż będą miękkie (do wody dodać sól dla smaku).
2. Po ugotowaniu przecedzić ziemniaki i zgnieść w prasce.
3. Dodać jajko, a później dosypywać bułki tartej ciągle mieszając aż powstanie dość zwarte ciasto.
4. Do masy dodać przyprawy (najwięcej słodkiej i ostrej papryki, dość sporą ilość przyprawy do ziemniaków).
5. Pokroić cebulę, przysmażyć na patelni i dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać ręką.
6. Masę podzielić na części i uformować je w wybrany kształt. Obtaczać placuszki w bułce tartej.
7. Rozgrzać olej na patelni i smażyć placuszki aż się zarumienią.
8. Trzy łyżki musztardy pomieszać z pięcioma łyżkami majonezu i śmietany, dodać wszystkie przyprawy i zamieszać.
9. Polać placuszki sosem.

Smacznego 🙂

 

 

Sprawdzone przepisy:

 

 

Wypróbujcie przepis na "Leśne runo" uczennic z Sp nr 4

Deser: leśne runo: KLIK

 

 

 

Deser: mus czekoladowo-miętowy: KLIK

 

 

 

Pasztet z seleraPrzepis na pasztet z selera: KLIK

 

 

 

Zupa z pieczonej dyni, papryki i pomidorówPrzepis na zupę z pieczonej dyni, papryki i pomidorów: KLIK