II KONKURS KULINARNY „ZIEMNIACZANE HISTORIE”

14 marca w Zespole Szkół nr 5 w Sanoku odbył się II konkurs kulinarny „Ziemniaczane historie – ziemniak w kuchni irlandzkiej, niemieckiej, polskiej”. W rywalizacji wzięło udział 12 dwuosobowych zespołów uczniów klas 8 i gimnazjalnych z powiatu sanockiego.

Celem konkursu było rozwijanie uzdolnień oraz zainteresowań uczniów w dziedzinie gastronomii, poznanie zwyczajów kulinarnych innych narodowości, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów, kształtowanie wśród uczniów postawy uczciwej rywalizacji, nawiązywanie współpracy i wymiana doświadczeń pomiędzy szkołami oraz umiejętność pracy w zespole.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu potrawy (danie główne – zupa lub II danie) z wykorzystaniem surowca głównego czyli ziemniaka. Danie powinno nawiązywać do tradycji kuchennych jednego z państw wymienionych w tytule. Konkurs odbył się w dwóch turach – po 6 zespołów w każdej turze. Uczniowie mogli wziąć udział w warsztatach carvingu, które poprowadziła młodzież klas gastronomicznych z ZS nr 5 pod opieką pani Kariny Bieganowskiej. Dla wszystkich uczestników przygotowany został słodki poczęstunek.

Nad przebiegiem konkursu czuwali jurorzy – nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Sabina Dziuba, nauczyciel WF Bernard Sołtysik oraz Monika Lemko nauczycielka WF, prywatnie blogerka kulinarna „Moniki Smakołyki ”. Oprócz walorów smakowych, oceniano również wygląd estetyczny dania, pomysłowość w komponowaniu składników oraz umiejętność pracy w zespole.
– Jury miało bardzo trudne zadanie, w wybraniu najlepszych dań. Poziom konkursu był wysoki, młodzież wykazała się nie tylko imponującymi umiejętnościami kulinarnymi, lecz także niezwykłą kreatywnością oraz świetną organizacją pracy na swoich stanowiskach. Pomimo rywalizacji, panowała luźna, sympatyczna i radosna atmosfera. Taki klimat z pewnością przeniósł się na smak udanych potraw – komentuje Monika Lemko.
– Starałem się być surowy jak ziemniak!- Bernard Sołtysik trenerskie nawyki przeniósł na teren konkursu.

Po burzliwych naradach przydzielone zostały miejsca. Każdy z uczestników konkursu otrzymał atrakcyjne nagrody, które ufundowane zostały przez PRYMAT, MPM produkt, EWĘ WACHOWICZ oraz blogerkę „Moniki Smakołyki”. Produkty na konkurs zakupione zostały przy wsparciu Kauflandu oraz ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój.

Wyniki:

I miejsce – Szkoła Podstawowa w Strachocinie
kuchnia polska – „Placuszki ziemniaczane pikantne z sosem przyprawowym”
• Paulina Cecuła
• Emilia Rodzinka

II miejsce – Szkoła Podstawowa w Pakoszówce
kuchnia polska – „Placki ziemniaczane z gulaszem”
• Maya Dżugan
• Rafał Piecuch

III miejsce – Szkoła Podstawowa nr 4 w Sanoku
kuchnia polska – „Kluski białe z jarmużem, wędzonym pstrągiem w sosie kremowo pikantnym”
• Agnieszka Łągawa
• Paulina Tomczewska

IV miejsce – Szkoła Podstawowa w Trepczy
kuchnia polska – „Knedle ze śliwkami”
• Sandra Chytła
• Patrycja Ćwian

V miejsce – Szkoła Podstawowa nr 1 w Sanoku
kuchnia polska – „Babka ziemniaczana”
• Amelia Wojnakowska
• Anna Mazur

VI miejsce – Szkoła Podstawowa nr 1 w Sanoku
kuchnia polska – „Placki z gotowanych ziemniaków z indykiem i warzywami”
• Natalia Tomkiewicz
• Patrycja Wolanin

VII miejsce – Szkoła Podstawowa nr 8 w Sanoku
kuchnia irlandzka – „Pieczone ziemniaki po irlandzku”
• Julia Dudek
• Monika Miazga

VIII miejsce – Szkoła Podstawowa w Myczkowie
kuchnia polska – „Pierogi leniwe”
• Piotr Matuszewski
• Daniel Młynarczuk

Za aktywny udział:

Zespół Szkół w Bukowsku
kuchnia polska – „kluski ziemniaczane z sosem czosnkowym i fit frytkami”
• Magdalena Gembuś
• Oliwia Mikołajek

Szkoła Podstawowa w Besku
kuchnia polska – „Złociste ziemniaki z filetem z kurczaka i sosem pieczarkowym”
• Kacper Kot
• Emilia Kostka

Szkoła Podstawowa nr 2 w Sanoku
kuchnia polska – „Ziemniaczki z grilla w boczku”
• Rafał Koczera
• Szymon Kucaba

Zespół Szkół w Nowotańcu
kuchnia niemiecka – „Sałatka ziemniaczana z boczkiem, sałatka ziemniaczana z ogórkiem konserwowym”
• Aleksandra Zarycka
• Mariola Majka

Organizatorzy dziękują uczestnikom za udział w konkursie, za smaczne i pomysłowe dania, i życzą dalszych sukcesów i przygód kulinarnych. Dziękują pani Agnieszce Jakobik, Beacie Dydek za pomoc przy organizacji konkursu oraz dyrekcji ZS nr 5 za wsparcie i możliwość realizowania ciekawych szkolnych projektów oraz sponsorom: firmom PRYMAT, MPM produkt, Ewa Wachowicz, Moniki Smakołyki, Kaufland .

Konkurs odbył się w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność kadry edukacji szkolnej”, w którym wzięło udział 13 nauczycieli z ZS nr 5. – Nauczyciele mogli w ramach projektu podszkolić się ze znajomości języków angielskiego i niemieckiego. Chcąc połączyć wspólnym mianownikiem wszystkie wyjazdy i dopasować je do gastronomicznych pasji młodych ludzi, doszliśmy do wniosku, że ziemniak będzie surowcem, który zaistniał w kuchniach wymienionych państw, jak również łączy je z kuchnią polską, i powstał temat „Ziemniaczane historie – ziemniak w kuchni irlandzkiej, niemieckiej, polskiej”. Każdy z uczestników, przygotowując się do konkursu, musiał zapoznać się z historią swojej potrawy, aby określić jej pochodzenie i wpisać się w tematykę konkursu – podsumowują jurorzy.

Fotogaleria ze zmagań: KLIK

Zdjęcia wykonali uczniowie klasy 2TZ – Technik fotografii i multimediów ZS: